arabica czy robusta?

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w praktycznych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, żeby zdobyć rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obfitego trudu. kim jest barista Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film